Overheid geniet voorrecht bij verdeling van beperkingsfonds schip op basis van ‘Wrakkenwet’

Artikel 51 §1 van de Zeewet stipuleert dat er geen enkel recht van voorrang kan uitgeoefend worden op het gedeelte van het beperkingsfonds  dat bestemd is om de zaakschade te vereffenen.

Artikel  17§1, lid 5 van de Wet Scheepvaartongevallen dd. 11 04 1989 (de  zgn. ‘Wrakkenwet’) bepaalt dat de overheden die een vaartuig, wrak of een ander goed hebben laten verwijderen of die schuldeiser zijn voor schade veroorzaakt door de schuld van een vaartuig, in geval van niet betaling het recht hebben het vaartuig, wrak of andere goederen, daaronder begrepen de lading, te verkopen en zich bij voorrang op elke andere schuldeiser te betalen uit de prijs.

Na de oprichting van een limitatiefonds is aan de overheid evenwel het recht ontnomen om alsnog het schip te verkopen. De overheid kan echter wel haar vordering indienen in dit limitatiefonds. De rechtbank van koophandel te Antwerpen heeft nu beslist  dat deze vordering van de overheid in het limitatiefonds bevoorrecht is indien gesteund op artikel 17§1, lid 5 Wrakkenwet.

Co-auteur: Tom Van Achter