Kan De Lijn boetes voor minderjarigen invorderen t.a.v. de ouders?

Hebt u als ouder een boete ontvangen voor uw kind? Denkt u deze boete te moeten betalen?

Of hebt u de laatste vijf jaren een boete van De Lijn betaald voor uw kind?
 
Op grond van algemene principes van strafrecht en burgerlijk recht, zijn wij van oordeel dat u als ouder niet kunt gehouden zijn om boetes van uw minderjarige kinderen te betalen.

De vraag is immers: wie wordt bestraft?

Het antwoord hierop is maatschappelijk relevant, maar ook juridisch: De Lijn schuift de bestraffing van de minderjarige door aan één van de ouders.

Dit is noch maatschappelijk noch juridisch het gewenste of te wensen resultaat van een strafmaatregel.

Om tot de conclusie te komen dat ouders niet voor de boetes van hun minderjarige kinderen opdraaien, is het van essentieel belang te onthouden dat de boetes van De Lijn in feite strafmaatregelen zijn. Weliswaar doet men uitschijnen dat het hier gaat om administratieve boetes, maar in realiteit hebben deze boetes een strafrechtelijk karakter.

Dit is zo omdat zij er in de eerste plaats op gericht zijn om aan een ongewenst maatschappelijk gedrag te corrigeren.

Om die reden kan de administratieve invordering van dergelijke boetes t.a.v. minderjarigen voor de Rechtbank worden aangevochten. Reeds betaalde boetes kunnen worden teruggevorderd.

Kunnen uw kinderen dan straffeloos de regels van De Lijn aan hun laars lappen? Neen, maar De Lijn moet ook de spelregels van het jeugdsanctierecht respecteren. Jongeren kunnen niet beboet worden, maar kunnen wel allerlei andere sancties oplopen.

De Lijn moet dus ook haar maatschappelijke én juridische verantwoordelijkheid opnemen om (1) doelgericht te controleren op de naleving van haar vervoersbeleid en (2) hiervoor voor de minderjarigen een gepast sanctieapparaat uit te werken.

Wilt u verdere informatie, dan kunt u ene mail richten naar infoboete@elegis.be.