Mogen cyberpiraten zomaar uw website kapen?

domeinnamen

Mogen cyberpiraten zomaar uw website kapen?

 

 

Een website maakt tegenwoordig een onmisbaar onderdeel uit van uw bedrijfsvoering. Het webadres van uw website wordt ‘domeinnaam’ genoemd.

 

Een ‘goede’ domeinnaam is er één die logisch en gemakkelijk te onthouden is. Opdat bezoekers uw website eenvoudig en snel zouden kunnen terugvinden, is het dan ook aangewezen om uw handelsnaam of merknaam als domeinnaam te nemen.

 

Domeinnamen worden in principe toegekend op basis van het ‘first come, first served’ principe. Wie een bepaalde domeinnaam wenst te verwerven, heeft er dus belang bij om als eerste de aanvraag in te dienen.

 

Maar wat nu als een ander uw merk, familienaam of handelsnaam reeds als domeinnaam heeft geregistreerd?

 

Aangezien elke domeinnaam uniek is en er dus geen twee identieke domeinnamen naast elkaar kunnen bestaan, heeft dit tot gevolg dat u naast de prijzen valt.

 

Toch hoeft u zich hier niet altijd zomaar bij neer te leggen. De Belgische wet verbiedt namelijk het registreren van domeinnamen met het loutere doel een ander te schaden of een ongerechtvaardigd voordeel uit de registratie te halen.

 

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de domeinnaamhouder te kwader trouw de domeinnaam heeft geregistreerd met het doel deze duur te verkopen of met het doel te profiteren van uw goodwill en reputatie als merkhouder door concurrerende goederen of diensten op de website aan te bieden of kritiek te leveren op uw merk of bedrijf. (cybersquatting).

 

Een variant hierop is het registreren van een domeinnaam die heel erg gelijkt op uw domeinnaam, zoals bijvoorbeeld ryannair.com vs. ryanair.com (typoquatting), waarbij misbruik wordt gemaakt van het feit dat mensen zich wel eens vergissen bij het typen van een websiteadres.

 

Deze misbruiken hebben tot gevolg dat uw cliënteel nietsvermoedend naar de website van een concurrent wordt afgeleid en hier een verkeerd of minderwaardig product aankoopt of – misschien nog erger – terecht komt op een website waarop uw bedrijf onterecht wordt bekritiseerd. Het is duidelijk dat u hierdoor inkomsten misloopt, uw reputatie op de helling kan komen te staan en in het algemeen uw bedrijfsactiviteiten worden verstoord.

 

Het is dan ook van belang om zo snel en efficiënt mogelijk tegen dit soort misbruiken op te treden alvorens de schade te hoog oploopt. Dit kan op verschillende manieren.

 

De Wet van 26 juni 2003 heeft een specifieke vordering tot staking in het leven geroepen voor .be domeinnamen, die de rechter toelaat in bepaalde gevallen een domeinnaamhouder die te kwader trouw is te bevelen de domeinnaam te schrappen of zelfs aan u over te dragen.

 

Er bestaan ook buitengerechtelijke procedures voor geschillen over domeinnamen.

 

Voor .be domeinnamen heeft DNS.be een alternatieve geschillenprocedure voor CEPINA in het leven geroepen. Het voordeel van een dergelijke procedure is dat de procedure zeer snel is. De beslissing wordt op de website van CEPINA gepubliceerd, waarna DNS.be de domeinnaam zal schrappen of de naam van de houder aanpassen.

 

Gelijkaardige alternatieve geschillenprocedures bestaan voor .eu, .com, .org etc. domeinnamen.

Secteur
Compétence